Hoe beïnvloedt fijnstof de gezondheid?

Fijnstof bestaat uit allerlei verschillende deeltjes. Sommige deeltjes zijn ongevaarlijk voor de gezondheid, maar andere deeltjes zijn schadelijk voor de gezondheid.

 

Waar is dit afhankelijk van?

Hoe gevaarlijk een deeltje voor de gezondheid is, is afhankelijk van de samenstelling en de grootte van het deeltje. Hoe kleiner het deeltje is, hoe dieper het in het lichaam terecht kan komen. Ultrafijnstof bijvoorbeeld, is zo klein dat het gemakkelijk door de longblaasjes heen gaat, in het bloed terecht komt en vervolgens door het gehele lichaam getransporteerd wordt. Ultrafijnstof bestaat daarnaast uit deeltjes die over het algemeen schade aan de gezondheid kunnen toebrengen.

De gezondheidsschade die men oploopt naar aanleiding van fijnstofblootstelling, is afhankelijk van de concentratie waaraan men wordt blootgesteld en de blootstellingsduur. Tevens reageert elk lichaam anders op fijnstof. Desalniettemin is uit onderzoek gebleken dat fijnstof verschillende gezondheidsrisico’s kan veroorzaken.

 

Blootstelling aan fijnstof is schadelijk

Onderzoekers geven aan dat blootstelling aan fijnstof, in welke concentratie dan ook, schadelijk is voor de gezondheid. Tevens blijkt uit onderzoek dat fijnstof gerelateerde sterfte te halveren is, door in de schoonste gebieden (zoals Europa) de (binnen)luchtvervuiling met 25% te reduceren.

Het is dan ook belangrijk om de fijnstofinname zo veel mogelijk te verminderen. Lees onder Fijnstof verwijderen hoe u dit kunt doen.

 

Aangetoonde gezondheidsrisico’s